Eğitim ve Okul Yönetimi -14-
EĞİTİM VE OKUL YÖNETİCİLİĞİ UYGULAMA ALANLARI
• Okul Yöneticisi Genel Olarak Neler Yapmalı?
Okul yöneticisinin temel görevi okuldaki madde ve insan kaynaklarını en verimli biçimde kullanarak okulu amaçlarına uygun yaşatmaktır (Taymaz, 1986). Bir çok otorite okul yöneticisinin öğretmenliği bilmesi gerektiğini söyler okul yöneticisinin vaktini öğrencilerle sınıflarda ve koridorlarda geçirmesi gerektiğini söyler. Etkili bir okul yöneticisi öğrencinin her yönde gelişmesi için bilişsel, duygusal, psikomotor, sosyal ve estetik açılardan imkan veren optimum bir öğrenme çevresini sağlayabilmeli (Balcı, 1993).
Okul yöneticileri formal ve informal liderliği bir arada kullanabilmeli yani hem resmi görevlerini yerine getirirken hem de inisiyatif yeteneğini okul için kullanabilmeli. Okul yöneticisi problemleri objektif bir şekilde göz ardı etmeden çözmeli (Bursalıoğlu, 1994).
Rutinleşmiş işlerin dışında yeni plan ve programlar üzerinde çalışmalar yapmalı. Okul yöneticisi astların önünde gitmeli gerekirse fedakarlık yapmalıdır ve elde edilen başarıları maddi manevi ödülleri astları ile paylaşmalıdır. Okul yöneticisi astlarını kendisine itaat etmesini değil kendisine katılmasını sağlamalıdır. Okul yöneticisi otoritesini ve gücünü makamdan değil kendi kazanmalı. Okulu bir bütün olarak ihtiyaçları ve problemleri bütüncül olarak çözmelidir. Okul yöneticisinin okul dışındaki gruplara da liderlik yapabilmesi onun farklı bir özelliğidir.
Mehmet Birekul, 2016